Африка има малък шанс да преодолее пандемията COVID-19, освен ако 70% от населението ѝ не бъде ваксинирано до края на 2022 г., но "екстремната дискриминация по отношение на ваксините" ще поречи. Това се казва в доклад, публикуван в понеделник и цитиран от "Ройтерс".

Откриването на варианта Омикрон в Южна Африка засили твърденията, че ниските нива на ваксинация могат да доведат до вирусни мутации, които след това могат да се разпространят в страни, където нивата са много по-високи.

Здравните власти в Африка зоват: Няма нужда от паника относно Омикрон

Здравните власти в Африка зоват: Няма нужда от паника относно Омикрон

Зоват за умереност

Само пет от 54-те африкански държави са на път да постигнат целта на Световната здравна организация (СЗО) за пълно ваксиниране на 40% от населението до края на 2021 г., казаха от Фондация Мо Ибрахим в доклад за COVID-19 в Африка. Един на всеки 15 африканци е напълно ваксиниран срещу близо 70% в групата на по-богатите нации на Г-7, според данни на фондацията, създадена от суданския милиардер в телекомуникациите за насърчаване на по-доброто управление и икономическото развитие в Африка.

"От началото на тази криза нашата фондация и други африкански гласове предупреждаваха, че неваксинирана Африка може да се превърне в перфектен инкубатор за варианти, каза нейният председател Мо Ибрахим в изявление. Появата на Омикрон ни напомня, че COVID-19 остава глобална заплаха и че ваксинирането на целия свят е единственият път напред", добави той. "Все пак ние продължаваме да живеем с екстремна дискриминация по отношение на ваксините и по-специално Африка е изоставена.

Ваксините са в недостиг в Африка, след като развитите страни получиха първоначални поръчки от фармацевтични компании и глобалната програма за споделяне на ваксини COVAX започна бавно. Доставките на ваксини за Африка нараснаха през последните месеци, но слабите здравни системи и ограничената инфраструктура възпрепятстват въвеждането им в употреба, след като пристигнат, се казва в доклада. Има и объркване относно кратки срокове на годност на дарените ваксини, което е довело до унищожаването на някои.

Китай доставя още 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 в Африка

Китай доставя още 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 в Африка

Инвестира 10 млрд. долара в континента през следващите 3 години

В доклада от понеделник се казва, че пандемията е разкрила слабостта на капацитета за гражданска регистрация в Африка, като само 10% от смъртните случаи в Африка са официално регистрирани. Слабите системи повдигнаха възможността нивата на ваксинация да са дори по-ниски, отколкото показва официалната статистика.

Фондацията също така заяви, че трябва да се укрепят изтърканите мрежи за социална сигурност, за да се защитят уязвимите - средните разходи в Африка за отговор на COVID-19, измерени като дял от БВП, с изключение на здравеопазването, са 2,4%, по-малко от половината от средното за света.