Хамас смята, че агенти на Мосад, ползващи босненски паспорти, стоят зад убийството в Тунис миналата година, на експерта по дронове Мохамед Зауахри, съобщава Haaretz.

На пресконференция в Бейрут, Мохамед Назал, член на политическото бюро на Хамас коментира, че разследването на убийството показва, че Зауахри е бил под наблюдение на Мосад близо четири месеца, преди да бъде убит.

Според наличната информация, Зауахри е бил застрелян почти от упор със шест куршума, три от които в главата, докато е бил в колата си. Според докладите, убиецът е професионалист и не оставя следи.

45-годишният Зауахри е бивш пилот на "Тунисеър". Той е бил ръководител на организация за цивилна авиация в южната част на Тунис и е обучавал младежи да управляват дронове.

Съобщения от Тунис и арабския свят обобщават след убийството, че Зауахри е ентусиазиран поддръжник на палестинската кауза. Изданието Al-Khaleej на ОАЕ твърди, че Зауахири е получавал заплахи през последните няколко години поради участието си в производството на дронове.

Изданието цитира свой източник, който твърди, че външни елементи са отговорни за убийството, но не се посочва нито една отделна страна или разузнавателна организация.