Днес народът на Иран има нужда от спокойствие.

Това заяви върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей. Той направи своето първо изявление към нацията след масовите протести, последвали изборите в Иран. Хаменей говори в университета в Техеран пред стотици хиляди души, съобщава СиЕнЕн.

Речта на аятолаха премина при изключителни мерки за сигурност. Тя се смята за ключова за развитието на ситуацията в Иран след безредиците в резултат на преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на страната.

Забележките на американските официални лица относно нарушаването на човешките права и ограниченията на хората са неприемливи, като се има предвид какво направиха те в Афганистан и Иран.

Аятолах Али Хаменей категорично отхвърли възможността вотът в страната да е манипулиран, както твърди и основният организатор на протестите - противника на Ахмадинеджад - Хюсеин Мусауи.

Народът на Иран избра за президент точно този, когото искаше, подчерта той.

Ислямската държава няма никога да манипулира вотаи да допусне измама, категорично отбеляза аятолахът.

Законовата структура на тази страна не би позволила нарушения на вота, каза още Хаменей.

По думите му, изборите са показали вярата, която нацията има в иранската система. Въпреки това Хаменей заяви, че всички съмнения за измами около провеждането на изборите, трябва да бъдат разследвани по законен начин.

Аятолахът настойчиво призова за въздържане от провеждане на протести, като тези през изминалите дни. Според него, ако има отново такива демонстрации, отговорни за тях ще бъдат политически лидери, които се съмняват в резултатите от вота. Хаменей подчерта, че политиците трябва да се въздържат от крайни прояви, защото те от своя страна биха довели до екстремизъм в страната.

Във всички избори има и печеливши и губещи, заяви Хаменей, като добави, че не улицата е мястото, където недоволството трябва да се показва.

В изказването си Хаменей коментира и реакцията на западните страни след провеждането на изборите.

След протестите, някои чужди сили, започнаха да се намесват във вътрешните работи на Иран и да подлагат под съмнение изборните резултати, заяви той. Те не познават народа на Иран, заяви той и продължи - силно осъждам подобна намеса.

Аятолахът засегна конкретно позицията на САЩ във връзка с изборния процес в Иран.

Забележките на американските официални лица относно нарушаването на човешките права и ограниченията на хората са неприемливи, като се има предвид какво направиха те в Афганистан и Иран и други части на света, подчерта той.
Ние нямаме нужда от съветите им за спазване на човешките права, добави Хаменей.