Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е издал заповед да стартира производството на ядрено гориво, което е способно на захрани научноизследователския реактор.

"Аз поисках от Али Акбар Салехи (директор на ядрения център) да започне работа над производството на 20% обогатен уран", заявява Ахмадинеджад в изявление, излъчено по държавната телевизия.

Решението на Техеран поставя под въпрос сделката със Запада и МААЕ за износ на ниско обгатен уран с обмяна на гориво с процент на обогатяване 20%, отбелязват световните агенции.

Миналия месец Ахмадинеджад заяви, че Иран има намерение в скоро време самостоятелно да произвежда такъв уран, въпреки че по-рано се съобщаваше, че технологиите на Техеран не позволяват обогатяване повече от 3.5%.

Известно е, че Иран разполага с 1.5 тона нискообгатен уран, който трябва да бъде дообогатен до 20%, за да заработи изследователския реактор за производство на медицински изотопи.

Припомняме, в края на ноември месец МААЕ гласува последната резолюция, осъждаща действията на Иран и конкретно строителството на втория завод за обогатен уран край град Кум.

За втория завод стана ясно по време на преговорите между Иран и западните сили при посредничеството на Международната атомна агенция за „внос" на високо обогатен уран от други държави, като съгласие бе получено от Русия и Франция.
В крайна сметка след няколкоседмично обмисляне, Иран не прие окончателно варианта на споразумението и преговорите за няколко месеца бяха замразени.

Почти веднага след изявлението на Махмуд Ахмадинеджад военният министър на САЩ Робърт Гейтс призова световната общност да окаже заедно засилен натиск върху правителството на Иран.
Ако международната общност действа заедно и усили натиска върху иранското правителство, аз мисля, че санкциите ще проработят", заяви Гейтс.

Великобритания също реагира остро на изявлението на Ахмадинаджед - „Съобщенията, че Иран планира да обогатява до 20% уран са сериозно обезпокоителни", се посочва в изявление на британското външно министерство.