Светът е свидетел на опит на финансовите и колониалните сили за потъпкване на народните движения в Северна Африка с цел спасяване на ционисткия режим в Израел. Това заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, пишат чужди медии.

На първата си пресконференция по случай настъпването на 1390 година от мюсюлманското летоброене Ахмадинеджад заяви, че управленията и управляващите трябва да черпят своите сили от народа и онези, които подтискат и смазват народа, няма да се задържат.

Пред журналистите иранският президент засегна въпроси като народните движения в Северна Африка и Близкия изток, външната намеса в тези събития, отношенията със САЩ, Израел и преговорите по ядрената програма.

По думите на Ахмадинеджад онези, които искат да владеят скрито или явно света, за последните 600 години са започнали да осъществяват тези си намерения от Близкия изток. „Израелският режим е най-важната база на световните колониални сили и той е подкрепян, за да могат тези сили да владеят света", изтъкна той.

Според него зад сблъсъците в Йемен и Либия стоят САЩ и техните съюзници. Барак Обама ще напусне политическата сцена още по-ненавиждан от предшественика си Джордж Буш, изтъкна Ахмадинеджад. Според него в САЩ няма истинска демокрация, защото народът трябва да избира между две партии.

Той изказа позицията, че извън ционисткия Израел, Иран е готов за контакти и сътрудничество между всички страни и народи. Ахмадинеджад заяви, че Иран е готов да започне контакти със САЩ, ако тя поиска, но заради ционисткото лоби американските власти не могат да вземат подобно решение.

Относно случващото се в арабския свят той каза, че управляващите трябва да разговарят с народа и да се вслушват в неговия глас и воля.

Ахмадинеджад заяви, че са готови за възобновяване на преговорите по ядрената програма във формант 5+1. Той посочи също, че цените на петрола са по-ниски от реалните и прогнозира, че през тази година цената на барел петрол ще достигне 150 долара.