Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджадзаяви вчера вечерта, че провалът на диктаторския режимв Ирак и неуспехът в намирането на оръжия за масово поразяванелишава окупаторите от всякаква причина да останат в страната.

„Продължилата вече четири години окупация на Ирак не донесе нищо друго на иракчаните, освен смърт, разрушения и несигурност. Окупаторите нахлуха в Ирак с обещание да освободят хората.
Но всъщност те продължиха войната, за да напълнят джобовете си и да разширят пазара си на оръжие",
заяви иранският президент, цитиран от иранската агенция Ирна.

Той отбеляза, че във войната и окупацията са загинали 150 хиляди души, ранени са 600 хиляди а милиони са останали без домове. Окупаторите допринесоха за разцеплението между сунити и шиити, за да могат по-лесно да прокарват политиката си, каза още президентът.

„Обещанията им да донесат просперитет на хората се оказаха лъжа и тяхната политика само допринесе за по-голямата несигурност и бедност в света."

Президентът каза още, че алчните сили „където и да отидат поддържат борбите и враждебността, вместо приятелството" и назова страни като Ирак, Палестина, някои африкански и азиатски държави като ясен пример за провала на тяхната политика.

„Арогантните лидери са сред най-мразените личностив света. Те се опитват да наложат волята си чрез заплахии предлагат да се водят преговори, за да постигнат егоистичните си интереси."

От друга страна, каза Ахмадинеджад, иранските мъченици и нацията като цяло, са посланието за святост, доброта, справедливост, мир и равенство в света.