Шестте ядрени опита, извършени от Северна Корея, крият и опасност от радиоактивно замърсяване. За това говорят и свидетелствата на много бегълци от страната на Ким, посочва Дойче веле.

Едва след бягството си в Сеул Ли Жонг-хва се захванала да подрежда в главата спомените си - като части от мозайка. 45-годишната жена е от района на Килджу, в планинските североизточни райони на Северна Корея. Намиращата се само на няколко километра оттам площадка за ядрени опити първоначално тя смятала за най-обикновен тестови полигон. А трусовете на земята под краката ѝ след първите два ядрени опита жената приела за природни земетресения. "Докато не се появиха странни заболявания, за които лекарите не можеха да поставят диагноза", спомня си жената. Седем години след бягството си Ли Жонг-хва се опасява, че родното ѝ място в Северна Корея може да е силно радиоактивно замърсено.

Общо шест ядрени опита е извършил режимът на Ким от 2006 година до днес - всичките на площадката Пунге-ри, чиито подземни тунели достигат до два километра на дължина. Взривяването на (най-вероятно фалшива) водородна бомба миналия септември дотук е връхната точка на севернокорейската ядрена програма: със своите 200 килотона това взривно устройство беше по-мощно от всички досегашни, взети заедно. То не само предизвика огромни свличания на земни маси, но и породи земетресение със сила 6,1 по Рихтер, което 11 минути по-късно беше засечено и от измервателна станция в Бавария, Германия.

Пхенян нехае

Оттогава растат опасенията от радиоактивно замърсяване. Професорът по ядрена технология от университета в Сеул Су Кюн-рюл смята, че ядрените опити са нанесли значителни щети на района около полигона Пунге-ри: "Ако севернокорейците продължат със същата сила да взривяват бомби на същата площадка, рано или късно това ще доведе до катастрофа - радиоактивен материал ще проникне както в подпочвените води, така и на земната повърхност", казва ученият.

Снимка 245268

Източник: ЕПА

Според южнокорейската неправителствена организация "Визия за Северна Корея", това вече се е случило: 21 севернокорейски бежанци от района на ядрения полигон са свидетелствали за умираща растителност, пресъхнали подземни водоизточници и много мъртва риба в реките. Най-тежкото обвинение обаче гласи, че все повече новородени от областта се раждали с вродени аномалии. От организацията смятат, че това се дължи на радиоактивното замърсяване на региона.

Свидетелите едва ли лъжат

Една от анкетираните е 60-годишната Ре Йонг-сил, която до преди бягството си през 2013 година е живяла само на няколко километра от ядрения полигон. "При нас имаше значително повече болни хора, отколкото в която и да било друга област на страната. В моето семейство страдахме непрекъснато от силно главоболие и гадене. И никакви лекарства не помагаха", свидетелства възрастната жена. Освен това много хора били починали от левкемия, включително и много млади хора. Лично тя има две познати, които са родили деца с малформации.

Всички тези свидетелски показания не могат да бъдат проверени от независим източник, нито пък да бъдат свързани с някакво радиоактивно замърсяване на региона. Но като нищо тези случаи могат да бъдат последица от масовото недохранване и лошото здравеопазване на населението.

Експертите не вярват, че свидетелите могат да лъжат. "Но тъй като липсват други източници, просто трябва да приемем за чиста монета думите на тези хора", казва Су Кюн-рюл от Сеулския университет. Техните свидетелства трябва да послужат и като аргумент на международната общност да настоява за независими проверки. Южнокорейското военно министерство вече е подложило на медицински прегледи за наличие на следи от радиоактивно заразяване 30 севернокорейци, избягали от района на ядрения полигон. Резултати от тези прегледи ще има малко преди края на годината. Дотогава от министерството ще се въздържат от коментари по темата.