Не трябва философски и политически да се заблуждаваме, че решаването на проблемите в Близкия изток ще дойде с налагането на едни диктатори на мястото на други диктатори. Това заяви в интервю за БНР Николай Младенов, бивш военен и външен министър на България, сега специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Младенов смята, че сега най-важният въпрос е как ще защитим Европа от нападениятана терористите, без да отстъпваме от ценностите, върху които е изграден Европейският съюз. Той е убеден, че ако започнем да строим стени и да премахваме свободи, за които хората са се борили 50 години, би означавало, че терористите са победили.

Европа не е толкова слаба. Нашата цивилизация не е предизвикана от друга цивилизация, а от фундаменталистка група, която можем да победим", убеден е още Николай Младенов.

Той признава, че винаги е бягал от определението „сблъсък на цивилизациите", защототова, с се което сблъскваме, не е цивилизация. Това, по думите му, е екстремистка философия, която инструментализира религията и не представлява хората, които свързваме с цивилизацията на исляма.

В специално интервю за кореспондентката на БНР в Израел Николай Младенов коментира, че палестинският мирен процес е абсолютно замразен. Нямало разговори. Доверието между лидерите на двете страни било абсолютно нарушено затова, за да се възстановят преговорите, те не можели просто да бъдат събрани.

„Символът с гълъба в парче лед е двояк символ - трябва да размразим по-бързо леда, за да открием гълъба жив...И двете страни са много „вкаменени" във вижданията и позициите си", коментира Младенов.

Той подчерта, че „подводните камъни" са много. Според Николай Младенов две са основните предизвикателства. Едното е да се намерят основите за доверие, за да има основание за разговор. Второто предизвикателство е да се изолират външните влияния върху процеса. Младенов изтъкна, че след като доверието бъде възстановено, трябва да има политическо лидерство, което да очертае пътя напред.

В момента от една страна в палестинското общество имало абсолютна фрустрация с липсата на перспектива, а от друга се виждало колко тънко и наранимо е усещането за сигурност в израелското общество.

Младенов е категоричен, че и двете общества имат нужда от мир и сериозна стабилност в отношенията. Ако сегашната ситуация продължи до безкрай, ще се поражда единствено несигурност, предупреди той.

Николай Младенов е убеден, че сигурно примирие в Ивицата Газа може да има единствено, когато тя се върне под контрола на легитимната палестинска власт.