Акциите на Saudi Aramco отвориха с максимално разрешените 10% над първоначалната им цена за публично предлагане (IPO) на дебюта си на борсата в Рияд в сряда, приключвайки с оценката от близо 2 трилиона долара, съобщават световните медии.

Акциите скочиха до 35,2 рияла ($ 9,39) всяка. Това дава на държавния петролен гигант пазарна стойност от около 1,88 трилиона долара, което го превръща в най-ценната акционерна компания в света.

Saudi Arabian Oil Co (Aramco) събра рекордните $25,6 милиарда в своето IPO миналата седмица, което й даде пазарна стойност от около 1,7 трилиона долара. Това извежда борсата в Рияд в топ 10 в света по стойност на котирани компании. Саудитска Арабия разчита предимно на местни и регионални инвеститори да купуват акции на Aramco след хладен интерес от чужбина.

С 25,6 милиарда долара саудитската компания бие 25-те милиарда долара от 2014 г. на китайската технологична компания Alibaba.

Дебютът на Aramco идва в момент, когато цените на петрола са подкрепени от саудитски ход в OPEC и съюзниците им по производство на петрол, за да се ангажират с някои от най-сериозните съкращения на производството от десетилетие, за да се опитат да избегнат свръхпредлагане.

Aramco не посочва своите инвеститори, но източници, запознати с въпроса, коментират пред "Ройтерс", че инвестиционният орган на Абу Даби (ADIA) и Kuwait Investment Authority (KIA) са сред държавните фондове от Персийския залив, закупили акции.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман искаше оценка от 2 трилиона долара за държавния петролен гигант, за да помогне финансирането на плана Vision 2030 за диверсификация на саудитската икономика от петрола.

Според Wall Street Journal саудитските власти настояват богатите в страната да купуват акции на компанията, когато тя стане публична, а според Financial Times това се е случвало до вторник вечерта.

Делът на акциите, предлагани в IPO, е малък в сравнение с други публично предлагани компании. Apple, Amazon и Alphabet са с над 84% акции, държани от публични инвеститори, сочат данните на Bloomberg. Относно Facebook, инвеститори притежават около 98,8% от акциите му.

Според АП обаче само на саудитски граждани или на граждани от Персийския залив е разрешено да купуват акции в Арамко.

"Сауди Арамко" с най-голямото IPO

"Сауди Арамко" с най-голямото IPO

Интерес за инвеститори