Случаят с портрета на Владимир Путин, поставен тайно в галерията с американските президенти в Капитолия на Колорадо, се оказа протестна акция на организацията ProgressNow срещу руската афера на президента Доналд Тръмп.

Припомняме, на 26 юли служителите в институцията установиха, че на мястото, където би трябвало да е портретът на Тръмп, е поставена снимка на руския президент. Тогава не стана ясно кой стои зад акцията.

Лидерът на ProgressNow Colorado Йън Силвъри заяви пред "Асошиейтед прес", че целта е била да се привлече общественото внимание върху "опасното влияние на Русия върху президента Доналд Тръмп".

Проучване на CNN от тази седмица показва, че близо 60 на сто от американците смятат, че Тръмп е прекалено благоразположен към Русия, а 41% я разпознават като враг на САЩ. Преди анексирането на Крим през 2014 само 25% от анкетираните са смятали така.

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота

Съобщава се, че жена от екипа на председателя на местната Камара на представителите е пуснала в сградата активистите на ProgressNow, които са внесли портрета на Путин. Асистентката Крисанта Марч е използвала за целта своята служебна карта за Капитолия. Впоследствие достъпът до сградата й е бил забранен без преминаване през контрол.

Марч се извини за станалото и поясни, че е приела акцията като безобидна шега, без да подозира, че тя ще предизвика толкова широк обществен отзвук.

В галерията засега липсва портрет на Доналд Тръмп, тъй като до акцията на ProgressNow не бяха събрани необходимите 10 хиляди долара, за да бъде нарисувана картината.

Съобщава се, че сумата вече е събрана.

Саркастично срещу Тръмп: вместо негов портрет в Колорадо окачиха снимка на Путин

Саркастично срещу Тръмп: вместо негов портрет в Колорадо окачиха снимка на Путин

Акт на неизвестни шегобийци...