Палестинското движение "Хамас" е приело изменен вариант на американското предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Документът включва освобождаването на заложниците, отвлечени от Израел.

Това съобщи "Ал Арабия". Телевизията се позова на изявление на високопоставен говорител на групировката и на осведомен източник.

Според събеседника на телевизионния канал представители на "Хамас" ще отлетят за Кайро през следващите дни, за да обсъдят подробностите по изпълнението на споразумението.

"Международното предложение ще включва освобождаването на задържаните, включително деца, жени и възрастни хора", уточнява източникът.

Също така, каза той, сделката ще включва постепенното завръщане на палестинците, разселени от Газа.

"Хамас" все още готови за преговори, винят Израел за забавянето им

"Хамас" все още готови за преговори, винят Израел за забавянето им

Израел все още не е поел ангажимент да прекрати военната си офанзива, да изтегли силите си и да позволи на разселените палестинци да се завърнат в домовете

Преди седмица стана известно, че Израел по същество е одобрил рамката на предложеното споразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници. Служител, под условието на анонимност, информира, че предложението включва шестседмичното прекратяване на огъня в Газа, както и освобождаването на заложници, считани за уязвими - болни, ранени, възрастни хора и жени. След това обаче Нетаняху заяви, че израелската армия има намерение да продължи офанзивата си.

Според египетски източници двете страните са се разбрали за продължителността на примирието в Газа, както и за освобождаването на заложници и затворници. За финализирането на договорката обаче е било нужно да се стигне до споразумение за изтегляне на израелските сили от северната част Газа и завръщане на местните жители.

Израел продължава преговорите за прекратяване на огъня

Израел продължава преговорите за прекратяване на огъня

Ръководителят на Мосад Дейвид Барнеа се срещна в петък с директора на ЦРУ Уилям Бърнс