Израел ще продължи офанзивата си срещу "Хамас", включително в град Рафах в южната част на Газа, въпреки нарастващият международен натиск срещу войната, каза в четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Нетаняху се зарече да унищожи "Хамас", след като бойци на групировката нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки 253, според израелски данни. Повече от 30 000 души са били убити в Газа по време на последвалата офанзива на Израел, изчисляват палестинските здравни власти.

"Има международен натиск и той нараства, но особено когато международният натиск се повиши, трябва да стегнем редиците, трябва да стоим заедно срещу опитите да спрем войната", каза той.

Около 1,5 милиона души са се преместили в Рафах, на най -южната граница на анклава близо до границата с Египет, като повечето от тях са избягали от домовете си на север, заради военния натиск на Израел.

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Израел има готов план за атака срещу Рафах

Натиск от Запада за мирно решение на кризата

Обръщайки се по време на церемония по дипломирането в училище за обучение на офицери от израелската армия, Нетаняху също каза, че Израел трябва да отблъсне "преднамерения опит" да бъде обвинен за престъпленията на "Хамас".

Той добави, че Израел ще действа в цяла Газа, "включително Рафах, последната крепост на "Хамас"".

"Който ни казва да не действаме в Рафах, ни казва да загубим войната и това няма да се случи", каза Нетаняху.

Делегацията на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка

Делегацията на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка

Израел не приема разселените палестинци да могат да се завърнат по домовете си