Седем седмици, след като Ал-Кайда отвлече френски гражданин заедно с още трима испанци, групировката отправи ултиматум към Франция, пише електронното издание на „Le monde".

Предупреждението дойде от представители на ислямския Магреб на Ал-Кайда. В края на ноември в Мали те отвлякоха французина Пиер Камат, а дни по-късно и трима испанци.

Вчера от Ал-Кайда заплашиха да екзекутират 61-годишния французин, ако не бъдат освободени четирима от нейните членове, държани в затвор в Мали. Днес исканията им са още по-категорични, пише „Le monde".

В специално обръщение, публикувано на електронната страница на групировката, от Ал-Кайда призовават французите да окажат натиск над президента си Саркози.

Според групировката те трябва да попречат на държавния глава да "направи онази глупост,която Гордън Браун направи срещу британски граждани".

„Le monde" припомня, че британският турист, държан за заложник в Мали от същото крило на групировката, беше убит в началото на юни. Британецът бе отвлечен през януари.

Отправеният тогава към Великобритания ултиматум беше Лондон да освободи екстремистки проповедник, което така и не се случи.

Освен това от Ал-Кайда са дали 20 дни срокда бъдат освободени четиримата нейни заложници. По информация на АФП похитителите настояват да им платена и огромна сума пари, за да освободят държания в плен от тях французин.