Един от лидерите на терористичната мрежа „ал-Кайда" подкрепи протестиращите младежи в Тунис, като призова за „смъртоносен джихад" и за сваляне на „тираничния президент, предаде АФП. 13-минутното видео обръщение на Абу Мусаб Абдул Вадуд, предвождащ групировката в Ислямския Магреб е било разпространено в посещаван от екстремистите форум.

Крилото на ал-Кайда, оглавявана от Вадуд, се бори за установяване на ислямски халифат в Алжир. Създадена е като салафистка група за проповед и борба.

Според анализатори, видеото дава и стратегически съвети, като в него се призовава протестиращите да изпратят синовете си при терористите, където те ще бъдат обучени и ще придобият военен опит.

От името на вашите братя-муджахидини, ние ви предлагаме помощ за вашето въстание", казва Вадуд в обръщението си.

Той обвини президентът Зин ел-Абдин Бен Али в корупция и потисничество на мюсюлманите. Според лидера на „ал-Кайда", той трябва да бъде свален от власт и да бъдат установени законите на Шериата. По думите на Вадуд, безредиците трябва да обхванат цялата страна и да приемат формата на легитимна опозиция срещу „корумпирания, криминален и тираничен режим"

Смята се, че „ал-Кайда" има бази в Алжир, Мавритания и Мали, като вероятно организацията иска да разшири влиянието си в Тунис, тъй като Вадуд казва, че „вашето бедствие е и наше бедствие". „Ние рано или късно ще отмъстим на вашите мъчители и господарите им, като, с разрешението на Аллах, ще правим всичко възможно докато сме живи", казва още той.

Абдул Вадуд посочва още, че тези, които ще умрат с чест по време на джихада срещу тунизийските власти, ще извършат 1 000 пъти по-достойна постъпка от тези, които продължат да живеят в условията на потисничество.

Президентът на Тунис Зин ал-Абидин Бен Али заяви в телевизионно обръщение в четвъртък, че е издал заповед, да не се стреля по хората, участващи в масовите протестни акции в страната.

Бен Али обеща да намали цените на основните хранителни продукти и да отслаби цензурата в интернет, съобщава още агенцията.

Държавният глава също така даде да се разбере, че не възнамерява да издига кандидатурата си на следващите президентски избори.

Бен Али е на власт от 23 години, като последният път беше преизбран през октомври 2009 г., спечелвайки минимум 90% от гласовете на избирателите.

Президентът е заявил, че не трябва да отпада изискването за пределна възраст на кандидатите за държавен глава, която в Тунис е 75 години. Самият Бен Али в момента е на 74 г., заради което не може повече да участва в избори.

Държавният глава се обръща към сънародниците си за трети път от началото на вълненията и за втори път през последната седмица.

В първото си обръщение той обвини опозиционните движения в придаване на политическа окраска на протестите.

След това на 10 януари президентът обеща да създаде 300 000 работни места за срок от 2 години и заяви, че протестиращите извършват терористични актове, планирани зад граница.

В сряда Бен Али уволни вътрешния министър, когото опозицията обвини за жестоките репресии по отношение на демонстрантите.

По неофициални данни на правозащитници, в резултат на сблъсъците между демонстрантите и силите на реда за загинали 66 души.