лондонПредупреждение от службите за сигурност говори за планирани от „международното крило" на „ал-Кайда" атентати срещу транспорта във Великобритания, чиято цел са големи жертви и щети, съобщава в. „Гардиън". Журналисти от изданието са получили копие от секретния документ.

В него се казва, че цел вероятно ще бъдат транспортните възли и особено тези в Лондон, в това число и метрото на града. Според документа, терористите ще използват преносими експлозиви, коли-бомби и огнестрелно оръжие.

Предупреждението, издадено в четвъртък, е било изпратено от транспортния департамент до авиолиниите и транспортните фирми. То се базира на „достоверна информация" от едно от звената на МИ5. Специално е подчертано, че документът не трябва да достига до медиите.

Нарастват страховете в страната, че е възможно повторение на атаките от Мумбай, когато въоръжени до зъби терористи стреляха безразборно по цивилни в няколко луксозни хотела. В резултат и нивото на тревога беше повишено от „съществено" на „сериозно", което съответства на предстоящ със сигурност атентат. Заради това бяха мобилизирани допълнителни полицейски сили по гарите и летищата във Великобритания.

Даже премиерът Дейвид Камерън и заместникът му Ник Клег косвено потвърдиха информацията, посочвайки в свои обръщения, че терористичната заплаха „е по-сериозна от всякога" и „съвсем реална".