Разположената в Сирия клетка на „Ал Кайда", известна с името „Джабхат ал-Нусра", е изпратила до телевизия „Ал Джазира" ексклузивни кадри на сирийски разузнавателен дрон, свален над град Халеб (Алепо) от бойци на групировката

От групировката обръщат внимание на факта, че това е първият път, в който Башар Асад използва безпилотни самолети от началото на конфликта, което според тях е свързано с новата вълна атаки на бунтовниците срещу северния град.

На видеото се виждат няколко камери, чрез които армията от безопасно разстояние заснема позициите на антиправителствените въоръжени сили. Според бунтовниците от "Джабхат ал-Нусра" дронът вероятно е бил произведен в Иран и се използва в Сирия под ръководството на ирански експерти.

Техеран продължава да бъде най-близкият съюзник на сирийското правителство. На няколко пъти дори се появиха твърдения, че членове на Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран се бият на страната на режима рамо до рамо с войниците от редовната армия на Асад.

"Джабхат ал-Нусра" присъства в списъка с терористичните организации на САЩ. Тя е една от най-активните бунтовнически групи в Сирия, а нейни бойци извършиха едни от най-кървавите терористични нападения над военни и правителствени сгради в продължаващия вече 33 месеца конфликт.