Лидерът на Ал-Кайда Айман ал-Зауахир призова мюсюлманите към мъст заради изгарянето на екземпляри на Корана в американска база в Афганистан по-рано тази година, съобщи Ройтерс. Той определи извиненията по случая като "нелеп фарс".

Зауахири, който пое терористичната мрежа след убийството на Осама Бин Ладен в Пакистан, отправи предупреждението си чрез аудиопослание в ислямистки интернет форуми. Той беше категоричен, че мюсюлманите трябва да убиват отговорните за оскверняването на свещената им книга.

Още веднъж кръстоносците изгориха свещения Коран в Кабул. След всяко едно от многото си престъпления те се правят, че съжаляват и твърдят, че ще разследват случилото се. Това е нелеп фарс, който Обама и неговият министър на отбраната повториха и този път, заявява Зуахири.

Убийте агресорите, които окупираха вашата страна, откраднаха богатството ви, потъпкаха честта ви атакуваха вашия Коран и вашия пророк, продължава лидерът на терористичната мрежа.

Автентичността на записа не може да се потвърди веднага, но според специалисти, гласът в него е същият като в други послания на Зауахири

Малко след инцидента с Корана, американският президент Барак Обама поднесе своите извинения. Същото направи и министърът на отбраната Леон Панета, припомня агенцията.

От началото на година серия инциденти, свързани с изгаряния на копия на Корана и разстрелване на афганистански цивилни, обтегнаха допълнително отношенията между местното население и войниците от Международните сили в Афганистан, припомнят наблюдатели.