Албания алармира, че една от граничните системи на Албания е била ударена от кибератака, която идва от същия ирански източник като по-ранна атака, която накара страната да скъса дипломатическите отношения с Иран. Това съобщи Асошиейтед прес, цитирайки Министерството на вътрешните работи на Албания.

В изявление се казва, че предишната вечер е установено, че албанска полицейска предавателна система е била "подложена на кибератака, подобна на тази, на която правителственият портал e-Albania претърпя през юли".

Предварителните резултати показват, че атаката е извършена от една и съща ръка, се казва в изявлението и се добавя, че властите временно са затворили всички системи, включително Системата за тотално управление на информацията (TIMS), която записва влизанията и излизанията на граничния пункт. Местни медии съобщиха за дълги опашки на поне два гранични пункта на юг.

Албания, която е член на НАТО, прекъсна дипломатическите си отношения с Иран и изгони персонала на посолството си тази седмица. Това беше първият известен случай на държава, скъсала дипломатически отношения заради кибератака.

Албания къса дипломатическите отношения с Иран заради кибератака

Албания къса дипломатическите отношения с Иран заради кибератака

Иранските дипломати трябва да напуснат страната до 24 часа

Друга кибератака от същите агресори, вече разкрити и осъдени от съюзниците на Албания и приятелските страни, беше забелязана снощи в системата TIMS", написа в Туитър министър-председателят Еди Рама в събота, добавяйки, че служителите координират отбранителната работа със съюзниците.

Албанското правителство обвини Иран в извършването на атаката от 15 юли, която временно затвори множество дигитални услуги и уебсайтове на албанското правителство.

Microsoft, ФБР и други кибер експерти помогнаха на Албания след атаката през юли. Microsoft заяви в публикация в блог в четвъртък, че е умерено уверен, че хакерите принадлежат към група, която е публично свързана с Министерството на разузнаването и сигурността на Иран.

В петък правителството на САЩ наложи санкции на иранската разузнавателна агенция и нейното ръководство в отговор на нападението срещу Албания. НАТО и Европейският съюз също осъдиха нападението и подкрепиха хода на Албания.