Албания заяви, че посланикът й в Швеция ще бойкотира церемонията по връчването на Нобеловите награди в знак на протест срещу лауреата на наградата за литература през 2019 г. Петер Хандке, който е критикуван за подкрепа на покойния бивш сръбски президент Слободан Милошевич, съобщава "Ройтерс".

Изборът на австриеца Хандке бе критикуван, тъй като той изрази подкрепа и присъства на погребението на Милошевич, който почина в ареста в трибунал на ООН за военни престъпления през 2006 г.

Представител на турското правителство в събота призова Шведската академия да промени решението за присъждане на наградата Хандке, а Косово заяви, че техният посланик няма да присъства на церемонията по награждаването във вторник.

"В съответствие с първоначалната ни реакция, ние също така инструктирахме посланика на Албания в Швеция да бойкотира церемонията за Нобелова награда за Хандке", пише в "Туитър" действащият албански министър на външните работи.

"Не може да се оправдават жестокостите от войните след разпада на Югославия и не трябва да се възнаграждават. Това единствено ще засили състоянието на отричане, което трябва да бъде преодоляно и категорично осъдено", допълва той.

Говорител на албанското външно министерство потвърди, че това е официалната позиция на страната.

В петък, Хандке отхвърли въпросите за неговата подкрепа за Милошевич на пресконференция в Стокхолм.

Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година

Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година

Полската новелистка Олга Токарчук и австрийския писател Петер Хандке