Парламентът на Албания одобри проектозакон за употребата на канабис за медицински и промишлени цели, съобщава "БТА", цитирайки албанските медии.

Проектозаконът определя и редица критерии за получаване на разрешение за отглеждане на растението. Също така са определени санкции за евентуални нарушения.

Един от критериите е фирмата да има три години опит в отглеждането, производството, преработката и транспортирането на канабис. Официално не съществува албанска компания, която да покрива това условие.

Според икономически експерти това условие би допуснало само чуждестранни предприемачи и компании да получат лиценз.

По-рано този месец бившият албански президент и лидер на опозиционната Партия на свободата Илир Мета каза, че законопроектът означава "де факто легализиране на трафика на наркотици" в Албания.

Лицензът следва да бъде предоставян на компании за период от 15 години. Всички заинтересовани трябва да получат одобрение от албанското правителство. Максималната площ, която може да бъде засадена с канабис в цялата страна е общо 200 хектара.

От Албания избяга бивш вицепремиер и финансов министър, обвинен в корупция

От Албания избяга бивш вицепремиер и финансов министър, обвинен в корупция

Ахметай е видна албанска политическа фигура, от години заема позиции, близки до премиера Еди Рама

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу каза през юни, че целта на този законопроект е да регламентира и осигури контрол и наблюдение на процеса на отглеждане, производство, преработка и износ на канабис.

Според нея е необходимо да се създаде национална агенция за контрол на канабиса, подчинена на албанското министерство на здравеопазването.

Тя следва да сътрудничи с албанската полиция и няколко други структури в министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи. Агенцията за контрол на канабиса също ще може да налага санкции за нарушаване на условията или установената правна рамка.

Златна възможност? Канабисът може да носи по 5 млрд. евро годишно на Германия

Златна възможност? Канабисът може да носи по 5 млрд. евро годишно на Германия

И да създаде десетки хиляди нови работни места в страната