Представители на управляващата Социалистическа партия и опозицията в Съвета на мандатите на парламента на Албания постигнаха споразумение в сряда, за да отворят пътя за искането на специалния прокурор за арестуване на бившия вицепремиер Арбен Ахметай по обвинения в корупция, съобщава "Тирана Таймс".

Член на парламента, социалист, Ахметай е изправен пред обвинения в корупция, недеклариране на активи и пране на пари от Специалната структура за борба с корупцията на Албания, по-известна с акронима си SPAK.

Разследванията на участието му в случай с инсинератори разкриха тесни връзки с двама бизнесмени - Клодиан Зото и Мирел Мертири - които получиха държавни концесии за третиране на отпадъци в Елбасан, Фиер и Тирана.

Според Специалната прокуратура Ахметай е повлиял на концесионните процедури. Службата заяви, че в официалната си роля Ахметай "не само не е възпрепятствал, но има основателно подозрение, подкрепено с доказателства, че е бил възнаграден за всяко одобрение, което е дал".

Защитниците на Ахметай обаче твърдяха, че в придружаващите прокурорите документи липсват обосновки за исканите заповеди за обиск и мерки за сигурност. Те поставиха под съмнение необходимостта от подобни мерки и изразиха своята съпротива срещу ареста.

Преди искането да бъде внесено в парламента, Ахметай напусна Албания през гръцката граница. Въпреки че адвокатите му потвърдиха комуникацията с него, те отказаха да разкрият текущото му местоположение или да спекулират за завръщането му в Албания.

Заседанието на мандатния съвет, проведено в парламента, потвърди, че Ахметай вече не е в Албания. Неофициални доклади сочат, че той може да е пътувал до Канада, въз основа на проверки на сигнала на мобилния телефон.

Напускането на бившия вицепремиер повдига въпроси за намерението му да се укрие от правосъдието. Отричането на Ахметай за всякакви връзки със Зото и Мертири, основните бенефициенти на концесиите, противоречи на констатациите на разследването. Разкрити са най-малко шест случая на корупция, включително покупка на имоти на обща стойност 440 000 евро.

Освен това Зото и Мертири са похарчили над 30 000 евро за скъпи пътувания и хотелски престои за Ахметай и близките му сътрудници. Разкрити са имейли, разменени между тях и луксозни хотели в цяла Европа, които кореспондират с пътуванията на бившия вицепремиер в чужбина.

Заседанието на Мандатния съвет, проведено при закрити врати, за да се запази тайната на разследването, беше прекъснато след четири часа обсъждане. Заседанието ще продължи и утре, за да могат адвокатите да се запознаят с обширните материали, предоставени от прокуратурата.

Ахметай е видна албанска политическа фигура, която от години заема позиции, близки до премиера Еди Рама, по-специално като министър на финансите и министър на възстановяването след земетресението през 2019 г.