След като американският президент Джордж Буш напусна Италия, където беше посрещнат от хиляди протестиращи, той отпътува за Албания.
Тук Буш беше приветсван като герой, тъй като с идването си той става първият американски президент, посещавал тази малка бедна държава, коментира АП.

Заради визитата на президента на САЩ, в албанската столица са въведени изключителни мерки за сигурност.

Буш от Тирана
Настъпило е времето за независимост на Косово. „Нашата крайна цел - това е независимост на Косово. Ние вярваме в това, че Косово ще бъде независимо 

Полицаи са заели позиции през 50 метра по улиците на Тирана, а снайперисти охраняват централния площад в столицата.

От хълмовете, издигащи се над столицата на Албания, прозвучаха 21 тържествени залпа, в чест на Буш. Хиляди хора се бяха събрали на централния площад в днешния слънчев в Тирана ден, за да видят американския президент.

На големи плакати се четеше „Гордеем се, че сме партньори", а на билбордове пишеше „Историческо посещение на презиндета Буш в Албания".

На посрещачите се раздаваха хартиени шапки с цветовете на американското знаме.

Буш казва, че иска да окуражи албанското общество, но освен това той прави и добро впечатление на световната политическа сцена със стъпването си в Албания, както и с топлото посрещане от тази предимно мюсюлманска страна, коментира агенцията.

„Искам да се уверя, че албанците са разбрали, че Америка знае, че съществувате и правите трудни избори, за да обедините свободното си общество," каза Буш в интервю преди визитата.

„Идвам като обичащ свободата в земя, където хората са осъзнали необходимостта от свобода," допълни президентът на САЩ.

Следващата спирка в европейския тур на Джордж Буш е София, където американският държавен глава се очаква да кацне тази вечер около 19. 30 часа, но официалното му посещение започва утре с церемония по посрещането му пред паметника на "Незнайния войн".