Албанците гласуват за кметове и общински съвети на фона на напрегнат политически конфликт с опозицията, която бойкотира местните избори, съобщава АП.

Докато управляваното от социалистите правителство настоява за провеждането на изборите, опозицията иска да спре провеждането на изборите. Опозицията, водена от дясноцентристката Демократическа партия, обвинява правителството в корупция и свързаност с организираната престъпност, и настоява за нови национални избори.

Албанският президент Илир Мета симпатизира на опозицията и заяви, че гласуването е отменено, но правителството на премиера Еди Рама отказа да спази това решение.

Вотът е за местна власт, която ще управляват 61 области в цялата страна следващите четири години.

Вчера, лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призова албанците да бойкотират изборите и заяви, че ще проведат ненасилствени протести. Полицията съобщи, че на протестите не са разрешени в деня за гласуване.

Рама гласува в Сърел, село близо до Тирана, където живее.

Албанският президент с нова дата на изборите, премиерът настоява да се проведат в неделя

Албанският президент с нова дата на изборите, премиерът настоява да се проведат в неделя

Това задълбочава още повече конфликта между властите в страната

"Този ден потвърждава, че никой не може да играе с хората ... и който се осмелява да вземе суверенитет от хората, не намира друг край, освен провал и срам", обяснява Рама пред журналисти.

Опозицията провежда антиправителствени протести от средата на февруари, когато се отказаха да влизат в парламента. Те твърдят, че политическата криза ще бъде решена, когато Рама подаде оставка.

Управляващите социалисти са единствените кандидати в 35 от 61 окръга, като някои от тях са по-малки леви и дясноцентристки партии.

Хиляди полицаи охраняваха избирателните секции в неделя. Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че изпраща 174 наблюдатели на изборите, които ще дадат своите предварителни заключения в понеделник.

Одри Глоувър, ръководител на международната мониторингова мисия, констатира, че ситуацията в избирателна секция в Тирана "не благоприятства наблюдението".

Провеждането на свободни и честни избори се счита за ключово за започването на преговори за членство в ЕС за малката страна от Западните Балкани, която вече е член на НАТО.

Гласуването приключва тази вечер, предварителните резултати от изборите не се очакват до понеделник.

Централната избирателна комисия, институцията, която провежда изборите, заяви, че избирателната активност в 11 часа е около 12%.

Премиерът на Албания нападна опозицията, подривала шансовете за влизане в ЕС

Премиерът на Албания нападна опозицията, подривала шансовете за влизане в ЕС

След като ЕС отложи за октомври решението си