Нова дата за провеждане на местните избори предложи президентът на Албания Илир Мета, предадоха световните информационни агенции. 

Той обяви, че вотът ще се проведе на 13 октомври, след като преди това отмени гласуването за този уикенд заради бойкота на опозицията.

През медиите, Мета мотивира решението си с желанието да бъде изпратено положително послание към европейските партньори.

Това обаче задълбочава още повече конфликта между властите в страната.

Премиерът на Албания нападна опозицията, подривала шансовете за влизане в ЕС

Премиерът на Албания нападна опозицията, подривала шансовете за влизане в ЕС

След като ЕС отложи за октомври решението си

Премиерът на Албания Еди Рама обяви по-рано, че основната цел на опозицията била да подрие усилията на страната да започне преговори за пълноправно членство с Европейския съюз.

Рама, който също така е лидер на управляващата Социалистическа партия, настоя, че е решен общинските избори да се проведат на 30 юни, въпреки размириците, създавани от опозицията от средата на февруари насам.

Страните от ЕС отложиха за октомври решението за началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че отлагането може да подкопае опитите за реформи и стабилността на Балканите.

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

ЕС отложи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

Заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще се опита да приеме решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

Дясноцентристките опозиционни партии бойкотират местните избори след месеци на настоявания за провеждане на предсрочни парламентарни избори, като обвиняват правителството в манипулиране на гласове и други нарушения.

Рама не предложи никакво друго решение освен "време е да чуем хората".