Албанският премиер Еди Рама обяви победа на парламентарните избори, проведени в неделя, предаде АФП. Той заяви във вторник на поддръжниците си, че социалистите са осигурили най-трудната, но най-сладка победа. Почти окончателните резултати предполагат, че той е постигнал рекорден трети мандат. Рама ще бъде първият албански лидер, спечелил три мандата.

Социалистите печелят парламентарните избори в Албания

Социалистите печелят парламентарните избори в Албания

С близо 49% от гласовете...

Изборната комисия заяви, че социалистите вероятно ще вземат 74 места в 140-местния парламент.

 "Счупихме рекорда. Това беше исторически рекорд. Благодарим ви, че вярвате в нас, за да ви водим още четири години", каза Рама на хиляди поддръжници в централната част на столицата Тирана.

При над 95 процента от обработени изборни книжа, основният опозиционен алианс изостава от победителите с 59 места, каза шефът на комисията Илирджан Челибаши.

Албания провежда ключови парламентарни избори

Албания провежда ключови парламентарни избори

Вот на фона на пандемия, политически спорове, стремеж към ЕС и обвинения към други държави във влияние

Провеждането на изборите беше наблюдавано отблизо от дипломати от Съединените щати и Европейския съюз. Вотът е важен, тъй като Албания иска да започне преговори за членство с блока. Въпреки че кампанията беше изпълнена с ожесточени обиди между кандидатите, обвинения към САЩ за недопустимо влияние и помрачена от престрелка на съперничещи си привърженици, наблюдателите заявиха, че самият ден на гласуване и процесът на преброяване са преминали гладко. Във вторник ЕС похвали организацията на изборите и призова всички партии да зачитат резултата.

Албания обвини САЩ в намеса

Албания обвини САЩ в намеса

Вашингрон да не се бърка във вътрешните ни работи, настоя Тирана