Албания провежда днес парламентарни избори, предаде АП. Вотът ще се състои на фона на пандемия, ожесточеното политическо съперничество между двете най-големи политически партии в страната и обвиненията към САЩ, че се опитват да влияят.

Албания, с население от 2,8 милиона души, е член на НАТО от 2009 г. и очаква с нетърпение началото на преговорите за пълноправно членство с Европейския съюз по-късно тази година. Гласуването се счита за ключов етап по този път.

Но политическата конфронтация е тежка.

Около 3.6 милиона избиратели са с право на глас, в които се включват много албански граждани, които живеят в други страни. Те ще изберат 140 депутати сред около 1800 кандидати от 12 политически партии или коалиции и независими кандидати.

В Албания не е разрешено предсрочно или пощенско гласуване.

Албания обвини САЩ в намеса

Албания обвини САЩ в намеса

Вашингрон да не се бърка във вътрешните ни работи, настоя Тирана

В същото време, стотици хиляди няма да могат да упражнят правото си на глас, тъй като са или ще бъдат поставени под карантина. Не е ясно дали избирателите с COVID-19 ще се осмелят да гласуват. По закон те са длъжни да останат изолирани вкъщи, но избирателните комисари няма да тестват избирателите, преди да влязат в избирателната секция. Опозицията също се оплака, защото албанците, живеещи в съседна Гърция и Северна Македония, са практически изключени от гласуване, тъй като при влизането им в страната ще трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици.

През последната седмица в Албания се наблюдава значителен спад на новите поожителни случаи на вируси, въпреки политическите митинги в страната. Също така над 380 000 души са били ваксинирани и правителството се надява да достигне половин милион дози през май, създавайки по-добри условия преди летния туристически сезон.

Действащият премиер Еди Рама твърди, че неговите социалисти ще спечелят 74-78 места, което позволява да продължат да управляват сами. Той казва, че няма да прави коалиция с други партии, ако те не спечелят необходимите 71 места и той ще остави тежестта върху другите, като намеква, че ще се оттегли от ръководството на партията. Президентът Илир Мета се превърна в противник на правителството, обвинявайки Рама, в клептократичен режим.

Албания със задължителна карантина за идващите от Гърция и Северна Македония

Албания със задължителна карантина за идващите от Гърция и Северна Македония

Българите могат да пътуват през Косово, за да избегнат карантината

Наблюдателите на ОССЕ и служителите на посолствата на западните страни ще следят внимателно изборния процес.