Скандал се разрази по време на историческата визита на албанския премиер в Сърбия, съобщават местни медии.

Премиерът на Албания Еди Рама призова Белград да признае независимостта на Косово, което от своя страна доведе до обвинения от сръбския премиер.

Колкото по-скоро признаете независимостта на Косово, толкова по-скоро можем да продължим напред", каза Рама по време на напрегната пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград.

Рама подчерта, че държавата Косово е регионална и световна реалност. Според него Косово е реалност, която допринася за по-голяма стабилност на Балканите.

Премиерът на Албания също каза, че Белград и Тирана трябва да си сътрудничат за европейско бъдеще и да оставят миналото зад тях.

Вучич от своя страна определи коментара на Рама като „провокация". Той поясни, че Сърбия никога няма да признае Косово като суверенна държава.

Разочарован от думите на Рама, Вучич разкри, че е било договорено да не бъде повдигана темата за Косово. Сръбският министър-председател отново подчерта, че Косово е част от Сърбия и че няма да бъде признато. Но Рама настоя на своето, заявявайки, че Косово е реалност, ще остане реалност, въпреки че някои избират „да виждат това" по друг начин.

Албанският премиер иначе заяви, че сключеното с помощта на Брюксел споразумение между Косово и Сърбия е било успешно.

Вучич изрази съжалението си, че Рама е използвал срещата в Белград, за да повдигне темата за Косово и поясни, че Сърбия не иска да бъде унижавана.

Преди словесния спор премиерът на Сърбия сподели, че посещението на Рама бележи прогрес в отношенията между двете държави и развитието на региона.
Двамата също обсъдиха правата на етническите албанци в южната част на Сърбия, които настояват за по-голяма автономия.

Припомняме, Косово обяви независимост през 2008 година.

Визитата на Рама в Белград имаше за цел намаляване на напрежението около Косово и въпроса с правата на малцинствата. Това е първата визита на албански премиер в Сърбия от 68 години. Срещата между Вучич и Рама трябваше да се проведе през октомври, но беше отложена заради разразилото се насилие по време на последната футболна среща между Сърбия и Албания.

Междувременно в Косово-Метохия бяха издигнати билбордове в подкрепа на сръбския премиер и заплануваната от него визита в сръбската част от Косово през декември 2014 година. Повечето от тях са разположени в Косовска Митровица и гласят „Добре дошъл, министър-председателю!", „Ние имаме един премиер -Вучич".