Правителството на Албания твърди, че е изпълнило исканията на студентите от държавните университети, които бойкотираха учебните си часове повече от две седмици този месец, съобщава АП.

В изявление от сряда се казва, че "правителството проведе извънредно заседание и реши да отговори на всички искания на студентите".

Таксите за обучение ще бъдат отрязани за студентите отличници и нуждаещите се, които също ще получат месечна стипендия от 92,5 долара. Всички останали ще плащат половин такса.

Пакетът включва увеличаване на държавните средства, изразходвани за държавните университети, до 5% от брутния вътрешен продукт и по-добро настаняване.

Студентите поискаха техните изисквания да бъдат изпълнени без официални разговори. Все още не ясно дали студентите ще приемат отстъпките на правителството.

Организатор на протестите, група, наречена "За университета", заяви, че решенията на правителството идват твърде късно.

Те се оплакват от размера на таксите и за магистърска степен. Групата също така заяви, че студентите няма да имат достатъчно представителство в управителните съвети и че правителството не показва в реални цифри как ще увеличи бюджета.

Групата призова всички студенти да възобновят протестите, докато правителството не оттегли закон за реформиране на висшето образование, приет преди три години.

Замеряне с яйце получава премиерът Еди Рама в албанския парламент

Замеряне с яйце получава премиерът Еди Рама в албанския парламент

Пред парламента 16 дни протестират студенти, които искат по-добри условия за учене