Македонският парламент ще обсъди новото правителство във вторник, което е последната стъпка преди сформирането на кабинет след проточилото се близо 6 месеца напрежение и нестабилност след провеждането на парламентарните избори в края на миналата година, съобщават световните осведомителни агенции.

Когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев поеме поста на министър-председател, това също така ще отбележи края на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Заев преизбран за лидер на социалдемократите в Македония

Заев преизбран за лидер на социалдемократите в Македония

Това е пътят към членство в ЕС и НАТО

Заев обяви състава на кабинета снощи, след като отново беше избран за председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на конгреса на партията. Правителството ще е съставено от 24 министри, повечето от които са от СДСМ, от основната албанска партия Демократичен съюз за интеграция и от Алианс на албанците.

Докато СДСМ, които имат 49 депутатски места в 120-местния парламент, има 16 министри, Демократичния съюз за интеграция, която има 10 депутатски места, има 6 министри, а Алиансът на албанците, които имат трима депутати, имат двама представители в кабинета.

Президентът на Македония връчи мандат на Заев за съставяне на правителство

Президентът на Македония връчи мандат на Заев за съставяне на правителство

След месеци на отказ да го стори

"Беса", втората по големина албанска партия, реши да не участва в новото правителство, но ще го подкрепя в парламента. Двете албански партии заедно с СДСМ държат 62 депутатски места, а с подкрепата на "Беса" те достигат 67 депутати.

Заместник-председателят на СДСМ Радмила Шекеринска ще е военен министър, докато генералният секретар на партията - Оливер Спасовски, ще бъде новият вътрешен министър.

Дипломатът от кариерата Никола Димитров, който се отцепи от ВМРО-ДПМНЕ и остро критикуваше предишното правителство, ръководено от Никола Груевски, ще бъде външен министър.

Мила Царовска от СДСМ ще ръководи Министерството на труда и социалните политики, докато Драган Тевдовски от същата партия ще бъде новият финансов министър.

Македония е в криза от повече от две години и беше практически парализирана от предсрочните парламентарни избори на 11 декември насам, на които ВМРО-ДПМНЕ и Груевски се съгласиха заради натиска от Европейския съюз и САЩ.

През последните няколко месеца Груевски се опита да предизвика нови избори, въпреки че Заев успя да сформира ново парламентарно мнозинство с албанските партии.

Албанците съставляват около 25-30 процента от населението на югозападната ни съседка.