Президентът на Македония Георги Иванов обяви, че ще даде мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, съобщава "Ройтерс".

След парламентарните избори през декември, социалдемократите и партиите, представляващи етническите албанци, се разбраха за сформирането на коалиция, но Иванов досега отказваше да им връчи мандат.

След като Иванов и Заев се срещнаха по обед, македонският президент обяви, че е връчил мандат на лидера на социалдемократите да сформира правителство, след като са преодолели всички пречки, които до този момент възпрепятстваха това да се случи, а именно - Иванов настояваше за гаранции за съхраняването на единството на Македония, а също отхвърляше прословутата "Албанска платформа". 

Сега Зоран Заев има 20 дни да изпълни мандата и да състави правителство. 

Хората на Заев обвиняваха президента, че действа под въздействието на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха в Македония през последното десетилетие.

На 27 април в македонския парламент нахлуха протестиращи заради избора на етнически албанец за председател на парламента. Според Заев, който беше ударен и разкървавен при сблъсъците, това е било постановка на Груевски.

След парламентарните избори на 11 декември, ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 депутатски места, но не успя да договори коалиционно правителство с албанските партии. СДСМ спечели 49 депутатски места и успя да сформира парламентарно мнозинство с албанските партии

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Мирослав Ризински, един от създателите на Българския културен клуб в Скопие