Разразилите се сблъсъци в и около парламента на Македония снощи са логично следствие на дълбоката криза с недаването на мандат за съставяне на правителство от страна на македонския президент Георги Иванов, който по-рано тази година отказа да натовари новосъздаденото парламентарно мнозинство на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев и коалиционните му албански партии с отговорността да сформират ново управление на страната. Това е срещу всички демократични начала, срещу всякаква конституционност и законност в една държава.

Това коментира пред News.bg Мирослав Ризински, един от създателите на Българския културен клуб в Скопие. Той е роден в македонската столица и е живял там дълго време, но от години се е установил в България. Лежал е в затвора в Македония заради отстояването на българския си произход, като съдебният процес е бил политизиран и скалъпен.

По думите му, всичко това, на което бяхме свидетели вчера, нямаше да се случи без съдействието на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която "откровено може да се каже, че покровителства тези "патриотични" брожения".

"Включително от днешното интервю на актуалния министър на вътрешните работи разбираме, че в това сценарио е имало пълен бойкот от страна на вътрешни структури в самото министерство на вътрешните работи от хора, които са близки до ВМРО-ДПМНЕ, като точно когато е била ескалацията в Народното събрание, човекът, който отговаря за публичната сигурност в Македония, не е могъл да се свърже с министъра", изтъкна Ризински.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

Анализаторът е убеден, че става въпрос за пълен бойкот на полицейските органи да въведат ред в и пред парламента, като това, което стана вчера, води към заключението, че всичко е било организирано и контролирано от един център с цел да се спре по някакъв начин демократичната смяна на властта като резултат от новосъздаденото парламентарно мнозинство.

Мирослав Ризински отбеляза, че независимо от изказването на Никола Груевски, лидера на ВМРО-ДПМНЕ, че вината за случилото се в парламента е на СДСМ, паралелно с това изказване той също така призова всички участвали в сблъсъците в парламента да си понесат отговорността и призова за успокояване на атмосферата, като към момента (малко след 17 часа българско време) атмосферата пред парламента е спокойна.

Лидерът на СДСМ Заев определи щурма на парламента като опит за убийство
Обновена

Лидерът на СДСМ Заев определи щурма на парламента като опит за убийство

Обвини президента Иванов и Никола Груевски за това

Запитан дали думите на Груевски, с които публично се опитва да успокоява обстановката, докато зад кулисите върши съвсем друго, не показват една лицемерна политика, Ризински подчерта, че през цялото време дългогодишният премиер на Македония провежда една крайно лицемерна политика, включително и по отношение на прословутата "Албанска платформа", която според него най-вероятно е написана най-вече в кабинета на самия Груевски, защото тя е носела ползи точно на него, тя е най-големият му коз, което говори също, че най-вероятно някои албански политици играят двойна игра.

Той припомни, че основният партньор на СДСМ сега е албанският Демократичен съюз за интеграция, който управляваше 10 години с ВМРО-ДПМНЕ, като "Албанската платформа" е била от полза и за двете партии (ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция).

Според него "Албанската платформа" е разиграла една регионална игра от страна на премиера на Албания Еди Рама, премиера на Косово Хашим Тачи, изказване от Белград, като по думите му горе-долу се очертава на коя ос цялата тази постановка е от полза, а именно на тези сили, които не желаят бързо приобщаване на Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО и стабилизация и непрекъснато държане на региона в междуетнически конфликти, които виждат евентуално възможност за прекрояване на границите в региона.

На въпрос кои сили има предвид, дали не намеква за Русия, Мирослав Ризински посочи, че освен подразбиращата се роля на Москва, всяка една от регионалните сили (Турция, Гърция, Сърбия, Албания и т. н.) има някаква роля в тази игра.

Експертът е убеден, че САЩ играят стабилизираща роля в региона, макар че се твърди, че именно те са силата, която подкрепя създаването на Велика Албания.

По думите му, Зоран Заев и СДСМ играят стабилизираща роля в Македония, тъй като настояват за нормално функциониращ парламент, подкрепят демократичните процедури и стабилизиране на основните институции.

Ризински е убеден, че оттук нататък с усилията и натиска на ЕС и САЩ все пак ще се стигне до промяна на властта в Скопие, защото друг изход от кризата не може да има.

По отношение на положението на българите в Македония анализаторът посочи, че трябва да се разчита най-вече в югозападната ни съседка да има една нормално функционираща демокрация за всички граждани на страната и чак тогава да е налице спазване на правата и интересите на нашите сънародници и те да бъдат пълноценна част от тази държава.