Надали кризата в Сирия ще бъде преодоляна. Това заяви пред БНР Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Според него на заседанието на Съвета за сигурност на ООН тази вечер Русия ще наложи вето за изпращане делегация в Сирия. Американците - ще действат с или без решение на Съвета за сигурност. Чака се пристигане на корабите на дадено положение. В началото на седмицата ще има удар, категоричен е Алексиев.

"През всички тези години не съм чувал да се говори за бомбардиране сградата на военното министерство в Дамаск, където има руски съветници. В момента това се чува, което е знак, че се мисли за много сериозен удар. До 4-5 дни ще се види какво ще стане докато дойде самолетоносачът", каза Алексиев.

Корбин: Тереза Мей чака инструкции от Вашингтон за Сирия

Корбин: Тереза Мей чака инструкции от Вашингтон за Сирия

Правителството изглежда, че чака инструкции от президента Доналд Тръмп

"Според мен е решено, че ще има атака от страна на САЩ, най-малко от Франция и Англия. Възможно е и други да се присъединят. Проблемът не е от днес или от вчера. Преди година също имаше престъпно употребление на отровен газ от страна на Асад срещу неговия собствен народ. Не може повече да се търпи! Това, което ще последва, независимо от машинациите на Русия в Съвета за сигурност, ще има много силен удар, много по-силен от миналата година", каза Алексиев.

Той припомни, че преди една година американците изстреляха 59 ракети в една база в Сирия, от която започнаха нападенията с отровен газ срещу един сирийски град. По всяка вероятност ударът ще бъде много по-широк, прогнозира Алексиев. Въпросът е до колко обширен ще е ударът, ще стане със или без съгласието на Русия. Надали ще има съгласие от Русия, каза Алексиев. Русия се поставя в една неизгодна ситуация - да се сдружава с човек, който потребява отровен газ, заяви анализаторът.

Германия се зарече да продължи с натиска върху Русия за Сирия

Германия се зарече да продължи с натиска върху Русия за Сирия

Германия остава в тясна връзка със САЩ

В отговор на репликата, че не е доказана употребата на отровен газ от страна на Асад (в град Дума - б.р.), Алексиев запита - от какво са умрели тези хора. В отговор на предположението, че това е монтаж, Алекс Алексиев възкликна: "Глупости!" и продължи тезата си, че в последните години Асад бил употребил отровен газ в 213 случаи. Не винаги газът бил смъртоносен като зарин, често бил хлорин и др., каза председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Русия видя постановка на чужда тайна служба зад химическата атака в Сирия

Тайна служба на държава, която провеждала русофобска кампания

"Никой в света не се съмнява в това. Аз недоумявам защо Русия се поставя в това положение - за някакви си мизерни бази, които притежава там. На запад има не само единодушие, възможно е и арабски държави да участват - Саудитска Арабия, дори Катар", каза Алексиев.

"Не разбирам защо Асад продължава да прави тези работи, при положение, че печели войната. Фактът, че продължава да действа в такива субстанции, значи, че не го интересува международното мнение, заяви Алексиев.

САЩ планират да поразят 8 цели в Сирия

САЩ планират да поразят 8 цели в Сирия

Сред целите са две летища, изследователски център

В отговор на въпрос, че Асад няма интерес да ползва газ, Алексиев каза: "Не го разбирам". Няма доказателства, че той губи войната, което би било причина да ползва крути мерки (като използването на газ - б.р.).

На въпрос може ли атака към Сирия да е прелюдия към по-голям военен конфликт между основните играчи и между САЩ и Иран, най-вече, Алексиев прогнозира, че конфликтът с Иран ще се задълбочи.

Новият съветник на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, отдавна твърди, че договорът за ядрената програма, сключен по време на Барак Обама, е неизгоден за американците.

След седмици Доналд Тръмп трябва да покаже пред Конгреса, че договорът е изгоден за Америка, но това няма да стане. Това ще доведе до конфликт между Европа и Америка от гледна точка на договора с Техеран и влошаване отношенията с Техеран. Едно скъсване с този договор значи нови санкции на Америка срещу Иран, обясни Алекс Алексиев.

В коментар на информацията, че Русия обмисля ответни ограничения на стоки и услуги на американски компании и на други държави - храни, суровини, лекарства, произведени в САЩ, включително алкохол, цигари, програмни продукти, анализаторът отговори:

"Да се налагат мерки срещу производство на лекарства, произведени в САЩ е автогол. По данни на Русия 75% от електрониката, необходима за строеж на ракети, идва от запада. Подобни мерки са бутафория", смята Алекс Алексиев.