Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" беше обвинена, че се опитва да разпалва расова омраза, използвайки видеозапис на сбиване, в което партията твърди, че са участвали мигранти във воден парк в южния град Щутгарт, докато всъщност сбиването е станало в Израел, съобщава "Ройтерс".

"Алтернатива за Германия" публикува части от видеозапис, показващ младежи, нападащи охранители с пластмасови столове в профила в "Туитър" на парламентарната си група.

Във видеото на "Алтернатива за Германия" заместник-председателят на парламентарната група Беатрикс фон Щорх казва: "Щутгарт, 50 хулигани. Полицейска операция срещу нарушаващи реда младежи, нападения срещу спасители."

Фон Щорх е имала предвид сбиване в обществен плувен басейн през уикенда в Щутгарт, където полицията арестува трима младежи, които са нападнали персонала.

Но клиповете, използвани във видеозаписа на "Алтернатива за Германия", са били от сбиване през миналия месец в крайбрежния израелски град Холон, за което масово беше съобщено от израелските медии, както и от британски.

Някои германски новинарски сайтове и потребители в социалните мрежи обвиниха "Алтернатива за Германия" в расизъм, а някои подчертаха, че "Алтернатива за Германия" била "глупава" да използва видео, в което охранителите носят тениски с надпис "Сигурност" на иврит.

По-късно "Алтернатива за Германия" премахната видеото от "Туитър".

В ново видео, публикувано в "Туитър", което не включва кадри от сбиване, Фон Щорх посочва: "Нашата страна се промени. Драстично. И това е заради прекалено големия брой мигранти."

"Алтернатива за Германия" и нейните поддръжници изтъкват, че гражданите не се чувстват сигурни в басейните и водните паркове, тъй като мигранти често тормозят жени, бият се и се занимават с джебчийство.

"Алтернатива за Германия" влезе в Бундестага за първи път след парламентарните избори през 2017 г., след като много избиратели бяха разгневени от решението на канцлера Ангела Меркел да приеме почти 1 млн. мигранти и бежанци от Близкия изток и Африка.

Германските партии твърдят, че вербалните атаки на "Алтернатива за Германия" срещу предимно мюсюлмански мигранти легитимират език на омразата, който насърчава привържениците на крайната десница да прибягват до насилие.