Алжирският президент Абделмаджид Теббун официално откри Голямата джамия Джамаа ал-Джазаир в столицата с участието на богослови и членове на правителството, съобщава Algerie 360.

Джамията е третата по големина в света след молитвения дом Ал-Харам в Мека и джамията на Пророка в Медина. Молитвената зала с площ 20 000 кв. м може да побере до 120 000 богомолци. Куполът над помещението достига 50 метра височина, а наблюдателната площадка на върха ще позволи на посетителите да оценят панорамната гледка към Алжирския залив.

В момента Джамаа ал-Джазаир е най-голямата джамия в Африка. Строежът ѝ започва през 2013 г., а седем години по-късно е открита и молитвената зала. Комплексът се състои от 12 сгради, сред които библиотека с един милион книги, лекционна зала, музей на ислямското изкуство и история, както и висше училище по ислямски науки.

Архитектът Юрген Енгел е работил в тясно сътрудничество с ислямски учени и архитекти, за да гарантира, че сградата отговаря на строгите изисквания за дизайн на джамията.

Рамадан в Алжир: Властите се опитват да ограничат покачването на цените на храните

Рамадан в Алжир: Властите се опитват да ограничат покачването на цените на храните

С 1200 точки за продажба улесняват покупките за семейства