Началникът на генералния щаб на Алжир поиска президентът Абделазиз Бутефлика да бъде обявен за негоден да управлява след седмици на протести срещу него, съобщава БиБиСи.

"Трябва незабавно да намерим изход от тази криза, в рамките на конституцията", обясни генерал-лейтенант Ахмед Гаид Салах в реч по телевизията.

Президентът вече се съгласи да не се кандидатира за пети мандат на предстоящите избори, които бяха забавени. Но демонстрантите го обвиняват в удължаване на 20-годишното му управление.

Предстоят преговори за договаряне на политическото бъдеще на Алжир, което ще бъде водени от ветеран дипломат от ООН Лахдар Брахими.

Алжир иска правителство на технократи

Алжир иска правителство на технократи

Започват консултациите за създаване на преходен кабинет

Протестите започнаха преди повече от месец, когато 82-годишният президент каза, че планира да се кандидатира за още един мандат.

Но хората продължиха да протестират дори след като се съгласи да се оттегли и поискаха незабавна промяна.

По думите на генерал Салах, военните и гражданите имат единна визия за бъдещето, намеквайки за подкрепа на въоръжените сили на страната на протестиращите.

Вълна от демонстранти заля Алжир в протест срещу президента

Вълна от демонстранти заля Алжир в протест срещу президента

15 опозиционни партии и четири синдиката подкрепиха протестното движение

В обръщението си, излъчено по обществения канал3, началникът на щаба и заместник-министър на отбраната заяви, че конституцията е "единствената гаранция за запазване на стабилна политическа ситуация".

Той призова за използването на член 102, който позволява на Конституционния съвет на Алжир да обяви за свободна длъжността президент, ако лидерът не е в състояние да ръководи.

"С това решение се постига консенсус и трябва да бъде прието от всички", коментира генерал-лейтенант Гайд Салах, аплодиран от офицерите, гледащи речта.

Франция внимателно наблюдава изборите и протестите в Алжир без да се меси

Франция внимателно наблюдава изборите и протестите в Алжир без да се меси

Алжирската армията коментира, че ще защитава страната и няма да допусне годините гражданска война