Американската администрация се е опитала да скрие, че държавният секретар Майк Помпео се е срещнал с руския външен министър Сергей Лавров в Мюнхен, съобщава Politico. Двамата участват в международния форум по сигурността, който се провежда в баварската столица.

Държавният департамент не е обявил предварително за срещата, която се е състояла в отделно наета за Лавров конферентна зала в хотел "Bayerischer Hof".

От екипа на Помпео също не е огласена никаква информация и след провеждането на срещата.

В отговор на въпрос, зададен от журналисти, служител на Държавния департамент е потвърдил, че Помпео е разговарял с Лавров във формат pull aside - кратък разговор, за който обикновено не се прави специално съобщение. Служителят е отрекъл да е правена уговорка с руската страна да не се публикува информация за срещата.

Съобщава се, че руските журналисти от делегацията на Лавров са били информирани предварително за предстоящия разговор с Помпео, но не са огласили информацията, а са писали след приключването му.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също публикува съобщение във Facebook със снимка на Помпео във фоайето на хотела. На изображението се вижда, че Лавров е пир вратите, на няколко крачки от американския държавен секретар.