Японското правителство не счита, че е възможно закриването на американската военна база на остров Окинава и извеждането напълно на американските военни.

Това заяви министър-председателят Юкио Хатояма, цитиран от БиБиСи. По думите му функционирането на базата ще бъде съхранено частично. Какво точно обаче означава това, японският премиер не уточнява.

Припомняме, преди дни Хатояма обеща да разреши проблема с базата до края на май месец. Едновременно с това премиерът посочи, че наличието на американската база на остров Окинава е част и необходимо за националната сигурност на Япония.

От много години присъствието на чуждите военни предизвиква недоволството на жителите на острова. Редовно около базата се провеждат митинги с искане за нейното закриване.

Недоволството се поражда от серията инциденти с участието на американски военни. Особено сериозен гняв предизвика случай през 1995 година на изнасилване на 12-годишно японско момиче от трима американци.
Именно след този инцидент бе договорено намаляване на военните. Освен това тогава военните трябваше да напуснат градските райони.

Базата в Окинава е един от факторите, които помрачават отношенията между ляво центристкото правителство в Япония и САЩ. Там се намират повече от половината от 47-те хиляди американски военни, дислоцирани в Япония.