Два американски стратегически бомбардировача B-1B Lancer, излетели от авиобазата Феърфорд във Великобритания, летяха в Черноморския регион. Това съобщиха от командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Два B-1B Lancer от 9-та експедиционна бомбардировачна ескадрила, разположени в момента във военновъздушната база Феърфорд, изпълниха противокорабна мисия в Черноморския регион заедно с европейските съюзници и партньори", се казва в изявлението, цитирано от АП.

Руски подводници тренират в Черно море

Руски подводници тренират в Черно море

Напрежение в ключов регион

По време на мисията бомбардировачи бяха презаредени във въздуха от американски и турски самолети-танкери KC-135, за да се увеличи продължителността на полетите.

"Нашите сили са разположени на европейския театър на военните действия, за да реагират на всяка заплаха, навсякъде и по всяко време", каза генерал Джеф Харигиан, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Според американските военни по време на мисията в региона бомбардировачите са взаимодействали с румънски, полски и канадски изтребители, които участват в мисията на НАТО за патрулиране на румънското въздушно пространство.

През октомври САЩ прехвърлиха четири стратегически бомбардировача B-1B Lancer във Форвард База Феърфорд във Великобритания.

Те вече са летели във въздушното пространство на Литва близо до руските граници.

Ново напрежение над Черно море

Ново напрежение над Черно море

Британски изтребител прихвана руски Су-24

Екипажите на самолети практикуваха взаимодействие с американски и литовски самолетни диспечери. Тренировъчната операция е извършена в района на литовския авиационен полигон в Казлу-Руда в квартал Мариямполе близо до границата на Калининградска област.