Четири американски стелт изтребителя F-35B и два стратегически бомбардировача B-1B са прелетели над Корейския полуостров по-рано днес с цел учения за извършване на бомбардировки, замислени като предупреждение срещу Северна Корея, съобщават южнокорейски медии, позовавайки се на южнокорейски правителствени източници.

Американските самолети са провели учението заедно с 4 южнокорейски изтребителя F-15K и са се завърнали в базите си в Япония и на остров Гуам (американска територия в Тихия океан). Военното учение идва три дни, след като Пхенян изстреля поредна балистична ракета със среден обсег над Япония и по-малко от месец, след като проведе шестия си ядрен опит.

САЩ: Ако трябва да защитим себе си или съюзниците, Северна Корея ще бъде унищожена

САЩ: Ако трябва да защитим себе си или съюзниците, Северна Корея ще бъде унищожена

Посланичката в ООН Ники Хейли предупреди...

По-рано днес посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди, че ако дипломатическите средства за възпиране на агресивните действия на Пхенян бъдат изчерпани, САЩ имат готовност да унищожат Северна Корея.

По думите ѝ, предупреждението на президента Доналд Тръмп за "огън и ярост" не е празна заплаха. Хейли допълни, че военният министър Джеймс Матис разполагал с множество възможности да изпълни заканата.