Няколко американски компании купуват руски или съветски военни самолети, особено в Украйна и ги предоставят за обучения включително на американски военни, посочва статия на The National Interest, цитирана от ТАСС.

Списъкът на компаниите, които могат да предоставят такива услуги, както е отбелязано в материала, включва Air USA, Tactical Air Support, Draken International и Pride Aircraft. Първите, според информацията на официалния уебсайт, имат два изтребителя МИГ-29. Уебсайтът на фирмата съобщава, че и двата са произведени в СССР и са "внесени от бивша съветска република".

Страницата на Draken International съобщава, че разполага с МИГ-21, Pride Aircraft наскоро са закупили от Украйна бойни самолети СУ-27, които са препродадени в последствие.

Интерес представлява Су-27, който е наблюдаван по време на симулация на въздушен бой с F-16 в близост до военновъздушната база Нелис в щата Невада в САЩ. 

През септември там е загинал лейтенант-полковник Ерик Шулц. Aviation Week съобщава, че Шулц е можел да управлява изтребители произведени в СССР и Руската федерация, включително а Су-27 и МиГ-29. Той е можел да оценява бойните качества на изтребителите, но представителите на базата не са потвърдили тази информация пред ТАСС.

Американския пилот Джери Галоп, който е участвал в сделката за придобиването два самолета СУ-27 от Украйна коментира, че високо оценява летателните качества на изтребителя и по-специално интерес са способността му бързо да набира скорост. The National Interest отбелязва, че самолетът е тестван в САЩ без въоръжение.

Изданието посочва, че поддържането на изтребители, произведени от Руската федерация и СССР, вероятно ще е трудно и ще струва доста на Съединените щати. Посочват, че това може да е печеливш бизнес, ако ВВС на САЩ са готови да платят за възможността да използват тези самолети за учения.

Във въздушната база Нелис от времето на Студената война има изследователски център, който проучва оръжия на "вероятния враг", предимно СССР. Както отбелязва американското списание Popular Mechanics, Шулц е бил командир на ескадрон на американските ВВС, който се е занимавал с тестване и оценка на чуждестранни самолети.