Делегация от американски конгресмени пристигна в Тайван по-малко от две седмици след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на  острова, съобщават американските медии.

В делегацията са сенаторът демократ Ед Марки, както и членовете на Камарата на представителите от Демократическата партия Джон Гараменди, Алън Лоуентал, Дон Бейер и членът на Камарата на представителите от Републиканската партия Амата Колман.

В изявлението на Американския институт в Тайван се отбелязва, че делегацията ще се срещне с тайвански официални лица и ще "обсъди отношенията между САЩ и Тайван, регионалната сигурност, търговията и инвестициите, глобалните вериги за доставки, изменението на климата и други важни въпроси от взаимен интерес". Посещението ще продължи от 14 до 15 август.

Нанси Пелоси и "непотопяемият самолетоносач"

Нанси Пелоси и "непотопяемият самолетоносач"

Липсата на точност и яснота са напълно умишлени от страна на американците. Това е тяхната политика на "стратегическа неопределеност" спрямо казуса

Пътуването на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в началото на август месец предизвика силно отрицателна реакция от страна на Пекин, който смята острова за своя територия. Оттогава насам китайските военни разполагат допълнителни сили в Тайван, а отпътуването на Пелоси съвпадна с началото на големи военни учения.