Американски съд иска безпрецедентно висока парична гаранция от 100 млн. долара за освобождаването на арестувана рускиня Светлана Захарова, стана ясно от Ню Йоркския съд, цитиран от РИА Новости.

По-рано съдът установи парична гаранция от милион долара за Захарова, която може да лежи до 10 години в затвора по обвинение в изнудване на бившия губернатор на щата Елиът Спитцър и фалшив договор за наем. Самата Захарова обвини Спитцър в насилие над нея.

Не е ясно защо в делото се появява астрономическата сума от 100 млн. долара, заяви адвокат Аркадий Бух, който представлява Захарова в съда. Според него, ситуацията е знакова.

"Предполагам, че системата - или съдебната, или на поправителните учреждения, се е объркала", заяви Бух.

"И едното, и другото е много трудно да бъде платено от момичето. Дори милион долара е голяма сума и за нея някой трябва да се подпише. Ужасът на тази ситуация се изразява в това, че този мъж, който ще се яви пред съда по делото е под прицела на медиите, които го възприемат като нейн спонсор".

Бившият губернатор на Ню Йорк Елиът Спитцър стана водещ

Бившият губернатор на Ню Йорк Елиът Спитцър стана водещ

Тези подробности са описани в 47-те страници

По думите му, въпросът за залог ще се обсъжда в петък. Адвокатът уточни, че Захарова е задържана при лоши условия на печално известният остров-затвор Райкерс. "Това е еден от най-страшните затвори в нашия щат. Ужасни условия на задържане. Бягат мишки, храната е непоносима, над половината от обитателите са в тежко психиатрично състояние от наркотици. Писъци, шумове, невъзможно е да се спи", заяви Бух.