Големи американски телевизионни компании и канали, сред които ABC, CBS, CNN, NBC и Fox News, призоваха президента на САЩ Джо Байдън и бившия ръководител на Белия дом Доналд Тръмп да участват в телевизионни дебати преди президентските избори през ноември.

Това съобщава FOX News, като цитира съвместно изявление.

"Призоваваме предполагаемите кандидати за президент публично да се ангажират с участие в дебат преди изборите през ноември, се казва в изявлението. Подобни дебати имат богата традиция в нашата американска демокрация, като са изиграли жизненоважна роля във всички президентски избори през последните 50 години, датирайки от 1976 г. На всеки от тези избори десетки милиони са се включавали, за да гледат дебатиращата страна на кандидатите рамо до рамо, в съревнование на идеи за гласовете на американските граждани."

Байдън има лека преднина пред Тръмп в президентската надпревара

Байдън има лека преднина пред Тръмп в президентската надпревара

Това сочат данните от проучване на Reuters/Ipsos

Припомня се, че от 1988 г. насам безпартийната Комисия за президентските дебати организира всички такива дебати. Преди това Комисията е обявила дати, часове и критерии за допустимост за дебатите през 2024 г. Въпреки че е твърде рано да бъдат отправяни покани към кандидати, не е твърде рано те да заявят публично подкрепата си и намерението си да участват - в дебатите на Комисията, планирани за тази есен.

По-рано Тръмп се обърна към Байдън с предложение за провеждане на дебати преди президентските избори по всяко време и навсякъде.

Планираните президентски дебати са планирани да се проведат в Тексаския държавен университет в Сан Маркос, Тексас, на 16 септември; във Вирджинския държавен университет в Питърсбърг, Вирджиния, на 1 октомври; и в Университета на Юта в Солт Лейк Сити, Юта, на 9 октомври. Единственият вицепрезидентски дебат е планиран да се проведе на 25 септември в колежа Лафайет в Иистън, Пенсилвания.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Тръмп и Байдън си осигуриха подкрепата на достатъчен брой делегати от партиите си. 

Тръмп събра достатъчно гласове за номинацията си от Републиканската партия

Тръмп събра достатъчно гласове за номинацията си от Републиканската партия

Очаква се бившият президент да посочи своя вицепрезидент за предстоящия вот

Битката ще се развие между същите кандидати като на последните избори преди четири години. Това е първият реванш на президентските избори в САЩ от близо 70 години.

Според проучванията, Байдън има лека преднина.