Президентът на САЩ Джо Байдън леко увеличава преднината си пред Доналд Тръмп преди президентските избори през ноември, тъй като републиканският кандидат се подготвя за началото на първия от четирите предстоящи наказателни процеса.

Това сочат данните от ново проучване на Reuters/Ipsos. Анкетата на Reuters/Ipsos е проведена сред 833 пълнолетни граждани в началото на месец април.

Около 41% от регистрираните избиратели в допитването посочват, че биха гласували за Байдън, ако изборите се проведат днес. 37 процента от запитаните пък са готови да дадат гласа си за Доналд Тръмп. Останалите 22 процента от респондентите все още не са избрали кандидат, склонни са да гласуват за трети кандидат или изобщо няма да гласуват.

Очакванията са изборите през ноември да бъдат доста оспорвани. Това е първият реванш на президентските избори в САЩ от близо 70 години.

Тръмп трябва да се яви в съдебна зала в Манхатън на 15 април за началото на първия от четирите висящи наказателни процеса. Байдън пък търпи критики заради подкрепата му за Израел във войната с Хамас.

Джо Байдън продължава да води с 3% пред Доналд Тръмп

Джо Байдън продължава да води с 3% пред Доналд Тръмп

Предизборната кампания набира скорост