Американският министър на отбраната Аштън Картър обяви, че американски военнослужещ е бил убит близо до Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, съобщава „Асошиейтед прес”.

"Загинал е при бойни действия", уточни Картър в началото на пресконференция в германския град Щутгарт, където той е през тази седмица на консултации с европейските съюзници на САЩ.

Американският военен министър не е предоставил други подробности, освен да заяви пред репортерите, че военнослужещият е загубил живота си в „покрайнините на Ербил”.

„Член на коалицията е бил убит в Северен Ирак в резултат на вражески огън”, уточниха от Централното командване на САЩ в изявление, като по-късно щели да предоставят повече информация.

В изявлението на Централното командване се отбелязва, че било политика на американските военни да „отстъпят процедурите по идентификацията на жертви на съответните национални власти”.

Представител на американските военни е уточнил, че американецът е бил убит, докато изпълнявал дълга си на съветник на войските на кюрдските сили пешмерга. Той е бил убит при „директен огън”, след като сили на ДАЕШ („Ислямска държава”) са пробили преден пост на пешмерга. Американецът е бил на две до три мили зад тази фронтова линия.