Американски войник е бил задържан в Русия през уикенда по обвинение в кражба, съобщи NBC News в понеделник, като се позова на трима служители на САЩ, запознати с въпроса.

Според доклада войникът е бил разположен в Южна Корея и е пътувал до Русия сам. Не са дадени допълнителни подробности, а Русия все още не е коментирала въпроса.

Междувременно съветникът по комуникациите в областта на националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Белият дом е запознат с ареста, но не пожела да предостави повече коментари по въпроса.

Войникът, чиято самоличност не е установена, е бил на служба в Южна Корея и трябвало да се завърне в САЩ. Вместо това той е заминал за Русия, уточни "Свободна Европа".

Според официалните лица войникът е бил арестуван в края на миналата седмица във Владивосток, руски тихоокеански пристанищен град, и остава в ареста.

Синтия Смит, говорител на армията, потвърди, че войникът е бил задържан на 2 май по обвинение в престъпно поведение. Тя заяви, че Русия е уведомила Съединените щати и семейството на войника е било уведомено.

На 6 май не беше ясно дали войникът се счита за отсъстващ без право на отпуск.

Синтия Смит потвърди, че Държавният департамент полага усилия задържаният военен да получи подходяща консулска помощ.

Арестът е извършен по-малко от година след като американският войник Травис Кинг избяга в Северна Корея през силно укрепената граница на полуострова. По-късно Северна Корея обяви, че ще експулсира Кинг, който беше върнат в САЩ и в крайна сметка той беше обвинен в дезертьорство.

Известно е, че Русия държи в затворите си редица американци, включително изпълнителния директор по корпоративна сигурност Пол Уилън и репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Правителството на САЩ определи и двамата като неправомерно задържани и се опитва да преговаря за освобождаването им.

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Той е обвинен в разпространение на фалшиви новини за руската армия

Сред другите задържани са Травис Лийк, музикант, който от години живее в Русия и беше арестуван миналата година по обвинения в употреба на наркотици; Марк Фогел, учител в Москва, който беше осъден на 14 години затвор, също по обвинения в употреба на наркотици; както и лицата с двойно гражданство Алсу Курмашева и Ксения Хавана.