войнициЧасти от човешки тела са били открити у американски войници, срещу които тече разследване за убийства на цивилни в Афганистан, съобщиха световните агенции. Те се позовават на нови документи, публикувани от американската армия.

Петимата войници, Калвин Гибс, Адам Уинфелд, Джеръми Морлок, Майкъл Уагън и Андрю Холмс са обвинени в предумишленото убийство на трима цивилни в провинция Кандахар. Военните използвали огнестрелно оръжие и гранати срещу местните жители, въпреки че те не представлявали никаква опасност за тях. Нападенията са били извършени между януари и май тази година.

Според новите документи, у Гибс, който е първи по старшинство във взвода, са били открити кости от пръсти и крака, както и зъб от афганистански труп. Уагън пък е притежавал човешки череп.

Според разследващите, Морлок и Гибс са показвали костите на другите войници от съединението, заплашвайки един от тях, че ще го убият, ако съобщи на командването за употребата на наркотици в взвода. На Холмс и Уинфелд повдигнати обвинения за притежание на хашиш. Гибс е инструктирал един от подчинените си да излъже на разпит, свързан с употребата на наркотични вещества и убийствата на цивилни афганистанци от военните.

В опитите си да саботират разследването, войниците са опитали да унищожат доказателствата, сред които и снимки, съхранявани на твърд диск.

Адвокатът на Гибс отрича клиентът му да е извършил нещо незаконно. Според него, убийствата са били извършени при изпълнение на служебните му задължения.

Военна комисия ще реши по-късно през този месец дали събраните доказателства са достатъчно, за да бъдат изправени войниците пред военен трибунал.