Американски войници са нахлули в иранското консулство в град Ирбил в иракски Кюрдистан, съобщава АП.

Задържани са 5 души и са иззети компютри и документи, потвърдиха двама служители на местното кюрдско управление.

Говорител на местните власти обяви, че има данни за шестима задържани, но че все още не е получил информация нито от американски, нито от ирански представители какви са били арестуваните и къде са отведени.

Междувременно външното министерство на Техеран е поискало обяснения по случая от страна на иракския и швейцарския посланик. Припомняме, че Швейцария представя американските интереси в Иран.

Иракчанин, живеещ близо до мястото на инцидента, разказа, че американските войници използвали заглушители и свалили иранското знаме, веещо се на покрива на двуетажната сграда.

В изявление на US-армията се казва, че операцията е насочена срещу лица, свързани с дейности, които причиняват смъртта на иракски граждани и войници от коалиционните сили.

Свидетелят добави, че е видял два хеликоптера, кръжащи над сградата, по време на операцията.
„ Към 07.00 часа сутринта те взеха петима иранци със себе си и предадоха къщата на кюрдски бежанци", разказа иракчанинът.

От АП уточняват, че репортери и фотографи на агенцията не успели да снимат мястото на инцидента поради тълпите кюрдски бежанци, струпали се край сградата на иранското посолство.

Припомняме,че град Ирбил, който се намира на 250 км от Багдад, е под контрола на кюрдите.