Националистическа турска младежка група в понеделник нападна двама американски войници в Западна Турция, съобщиха от посолството на САЩ в Турция и местния губернатор, като добавиха, че 15 нападатели са били задържани за инцидента, цитира думите му "Ройтерс".

В изявление кабинетът на губернатора на Измир каза, че членовете на Турския младежки съюз (TGB), младежки клон на националистическата опозиционна партия "Ватан", са "нападнали физически" двама американски войници, облечени в цивилни дрехи, в квартал Конак.

Той добави, че петима американски войници са се присъединили, след като са видели инцидента, и че полицията се е намесила. Всички 15 нападатели са били задържани и е започнато разследване по случая, се казва в съобщението.

Американското посолство в Турция потвърди нападението и каза, че американските войници вече са в безопасност.

Можем да потвърдим съобщенията, че американски военнослужещи, качени на борда на американския военен кораб USS Wasp, са били жертви на нападение в Измир днес и вече са в безопасност", се казва в социалната медийна платформа X.

По-рано TGB публикува видео на X, на което се вижда как група държи мъж на улицата и слага бяла качулка на главата му, докато крещи лозунги.

Групата каза, че мъжът е бил войник на борда на десантния кораб USS Wasp. Посолството на САЩ в Анкара съобщи по-рано в понеделник, че корабът е акостирал на пристанище в крайбрежния град Измир на Егейско море тази седмица.

"Американските войници, които носят кръвта на нашите войници и хиляди палестинци на ръцете си, няма да могат да омърсят страната ни. Всеки път, когато стъпите в тези земи, ние ще ви посрещнем по начина, по който заслужавате", каза TGB.

Петима ранени след въоръжено нападение в болница в Истанбул

Петима ранени след въоръжено нападение в болница в Истанбул

Нападателите все още са в неизвестност