Руският изтребител, прелетял близо до американския разузнавателен самолет над Балтийско море, е спазвал всички правила на безопасност.

Председателят на Комисията по външни работи в Държавната дума Алексей Пушков излезе с изявление за характера на действията на американския самолет над Балтийско море, предаде РИА Новости.

Руски Су-27 влезе в рискова близост с американски самолет над Балтийско море

Руски Су-27 влезе в рискова близост с американски самолет над Балтийско море

Хаотични и агресивни маневри...

Пушков коментира реакцията на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ за прихващането на американския разузнавателен самолет от руския Су-27 над Балтийско море.

По-рано представителят на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ Дани Ернандес съобщи, че руският изтребител Су-27 е прихванал "небезопасно и непрофесионално" американския самолет RC-135, преминавайки на 15 метра от края на крилата на американската машина.

По думите на военния чиновник, американският самолет не е навлизал в руска територия. САЩ имали намерението официално да оповестят инцидента.

Руското военно министерство опроверга информацията за опасно приближаване на руския изтребител към американския разузнавателен самолет над Балтика, изтъквайки, че руските военни летци са прелетели над американския самолет, спазвайки всички правила за безопасност.

Уточнява се, че на 14 април дежурните ПВО сили над Балтийско море за открили неизвестна въздушна цел, която с висока скорост е летяла към руската държавна граница.

За идентифицирането й е излетял един изтребител Су-27, който облетял обекта и го определил като самолет-разузнавач RC-135U от ВВС на САЩ.

След визуалния контакт с руския изтребител разузнавателният самолет е променил курса си в противоположна на руската граница посока.

Председателят на Комисията по външни работи в Държавната дума Алексей Пушков иронизира в Twitter оплакването на САЩ:

Докато разузнавателният самолет на САЩ меко и неагресивно ни шпионираше над Балтика, руският СУ-27 е извършил „опасни действия” близо до него. В САЩ са възмутени”.